Één groene gemeente

Betrokken

Middenin de gemeenschap

Doe Mee, word lid

LRG raadslid Roy van Gorkom voert een pittig weerwoord naar de gemeente Tilburg.

Ook gratis fitness krijgt Riel niet warm voor 366 arbeidsmigranten uit Tilburg

TILBURG – De Rielse gemeenschap ziet niks in de voorgenomen bouw van een 15 meter hoog onderkomen voor 366 arbeidsmigranten, pal over de grens met Tilburg. Wethouder Yusuf Çelik liep dinsdagavond spitsroeden tijdens een informatiebijeenkomst met bezorgde Rielenaren.

‘House of Europe – Hart van Brabant’ moet het onderkomen op de plek waar tot voor kort horecazaak De Heidehoeve stond gaan heten.

,,Een iconisch groen gebouw’’, zo probeerde architect Guus Sengers een zaal vol met Rielenaren nog te verleiden op een informatiebijeenkomst voor Riel. Chris van Ruiven van uitzendbureau Carrière, die volgens plan de kamers tien jaar lang gaat huren, deed er nog een schepje bovenop. Riel, waar ze nog geen sportschool hebben, mag straks gratis komen fitnessen te midden van de ‘internationale medewerkers’.

Applaus voor critici

Maar applaus klonk alleen voor de criticasters van het pand, waarvan de nieuwe bestemming over tien jaar nog onduidelijk is. Roy van Gorkom, bijvoorbeeld, richtte zijn pijlen op de gemeente Tilburg, die ‘de plank volledig mis’ zou slaan door zoveel arbeidsmigranten vlakbij een kleine kern onder te brengen.

Het was dus vooral de Tilburgse wethouder Yusuf Çelik (PvdA) die spitsroeden in De Commanderie moest lopen. Ook Goirlese politici voelden hem aan de tand. Zo wilde Joris Duijsters (Gezond Verstand) weten of Tilburg deze locatie ook zo kansrijk had gevonden als Riel binnen de eigen gemeentegrenzen had gelegen. En Eric van Daal (CDA) beweerde dat Carrière zijn medewerkers geen leefregels in de openbare ruimte op kon gaan leggen. De bierblikjes die arbeidsmigranten nu al langs het Bels Lijntje achterlaten, werden vanuit de zaal als bewijs voor die stelling aangevoerd.

‘Riel is geen Tilburg-Noord’

Çelik zette zijn doel neer: fatsoenlijke huisvesting bieden aan mensen die de Nederlandse economie draaiende houden. Grootschalige opvang is onontbeerlijk. Tilburg heeft 10.000 arbeidsmigranten, die nu vaak voor overlast in woonwijken zorgen. Scepsis bleef echter de boventoon voeren. Er zou eerder dit jaar beloofd zijn dat alleen stelletjes op Riel af zouden komen, maar nu lijken het toch vooral eenpersoonskamers voor mannen te worden. En waar gaan die hun auto’s laten?

,,Allemaal aannames”, zag Van Gorkom, raadslid voor Lijst Riel Goirle, in het beeld dat het uitzendbureau neerzette van medewerkers die op hun fiets naar het werk en de Poolse supermarkt in de stad gingen. De uitnodiging van Çelik om te gaan kijken naar een soortgelijk onderkomen langs de Bundersestraat zag Van Gorkom niet zitten: ,,Je kunt Riel toch niet met Tilburg-Noord vergelijken?”

Iniatiefnemer,
burgemeester
en wethouder
zwijgen ….
Initiatiefnemer Ahmet Demir, vastgoedondernemer uit Tilburg, deed er op de eerste rij het zwijgen toe. Ook de Goirlese burgemeester Mark van Stappershoef en zijn wethouder Liselotte Franssen (LRG) mengden zich niet in de discussie.

Van Stappershoef sprak na afloop wel van een ‘constructieve bijeenkomst’, waarop Riel zijn terechte zorgen naar voren had gebracht. En Franssen had haar hoop op goed nabuurschap van Tilburg niet verloren: ,,Er is nog geen besluit genomen.”

Lijst Riel Goirle (LRG)
Cees Pelkmans
Blokakkers 3
5133 CA Riel
+31 (0) 620621963
info@lijstrielgoirle.nl